+ 359 2 857 0119
понеделник-петък 9:00-16:30ч

За пръв път в първи клас - раницата

септември 8, 2021

Изборът на ученическа раница за бъдещите първокласници не е никак лесна задача. Изборът й е от голямо значение за правилното физическо развитие на детето и намаляване на риска от гръбначни изкривявания.

В следващите редове ще откриете полезни съвети при избора на ученическата чанта, която, разбира се, трябва да се хареса и на малкия ученик. 😊

Според препоръките на здравните власти, ученическата раница заедно с необходимото съдържание в нея не трябва да тежи повече от 15%  от теглото на детето. Ширината й не бива да превишава ширината на раменете му, а височината – не повече от 40 см. Така, ако малкият първокласник тежи 25 кг, максималното тегло на раницата му може да достигне до 3,5 кг.

Освен размерите, добре е да съобразим и функционалността й – наличието на прегради и джобове, за да може тежестта в нея да бъде разпределена сравнително равномерно. Препоръчва се гърбът на раницата да бъде твърд и да има регулируеми презрамки. Цветовете й да бъдат ярки и да има светлоотразителни елементи с цел по-висока безопасност при придвижване.

Важно е да приучим детето да носи раницата си на двете рамена и да я поставя на гърба си от чина. Създаването на навици за ежедневно подреждане на раницата и носенето само на необходимите пособия е ключов момент в регулирането на теглото й. Всички необходими материали за часовете по технологии и предприемачество, изкуства и спорт  могат да се съхраняват в училищното шкафче на детето, за да не се налага то да ги пренася  в раницата. Може да се осигури и втори комплект от химикалки, моливи, гума, флумастери, така че основният несесер с консумативи да остава в училище.

Важно е внимателно да оглеждаме детето в профил и анфас, защото това може да покаже дали то има гръбначно изкривяване – едното рамо да стои по-високо от другото; едната половина на таза да е по-високо разположена от другата, а талията от едната страна да е изгладена; асиметрично разположение на лопатките.

Статията е базирана на информация от Министерството на здравеопазването и на Наръчник за родители „Добре дошли в 1. клас“, съставен и издаден от Асоциация Родители

УСПЕХ!

ЗАЩО ГО ПРАВИМ ?

Събрани сме от общата цел – развитието и успеха на нашите деца и вярваме, че по този начин спомагаме и за просперитета на обществото и страната ни.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

Телефон
00359 2 8570119
9:00 - 16:30ч, Понеделник-Петък
Политика За Защита На Лични Данни
Лични Данни
Copyright © 2022 - Ч.О.У. Света София - Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram