+ 359 2 857 0119

понеделник-петък 9:00-16:30ч

Черната пантера Окичуко

Кога последно посетихте Зоологическата градина в София?

Ако сте били в последните 24 години, сте имали възможността да видите леопарда Окичуко. На един от африканските езици името му означава „Дар от Бога“. Той е роден в Софийския зоопарк през 1996 година и впечатлява първо с външния си вид – повечето животни от този вид са кафяви на петна, но той е черен. Големите котки с този рядко срещан цвят се наричат пантери.

Родителите на Окичуко

Прилича на майка си Сали – нейната козина е в същия цвят. Пристига в зоопарка през 1986 година, а през 2008 г. е дадена на зоопарка в Кюстендил.
Баща му се казвал Ебони (означава абанос) и след като пристига от Канада, живее в апартамент в Пловдив. За да не плаши околните, черният леопард е бил на разходки само нощно време. Израснал е в ръцете на Еди Бедросян, живял е сред хора и ги приемал за себеподобни. На 28-и февруари 1986 година Еди и брат му Ян Бедросян даряват Ебони на Зоопарк София. Попечителят на пантерата обаче не се отказал от него, а напротив – в продължение на 13 години той всяка събота посещавал любимеца си и му носел по 5 килограма телешко месо – дневната му дажба. На това място черният леопард среща майката на Окичуко и прекарват следващите години заедно, като създават многобройно поколение.

Поведението на сина е доста различно от това на бащата. Младият леопард е запазил напълно животинските си инстинкти и независимо, че познава своите гледачи се държи като дивите си събратя. Общуването е само през решетките.

Нашата пантера

ЧОУ „Света София“ осинови Окичуко в началото на 2015 година. Чeрнитe лeoпaрди ca cрeд нaй-удивитeлнитe твoрeния нa прирoдaтa. Тeзи хищни кoтки ca нe caмo рeдки и cрaмeжливи, нo и изключитeлнo труднo зaбeлeжими. Пoрaди тази причина не ca мнoгo фoтoдoкaзaтeлcтвaтa зa тяхнoтo cъщecтвувaнe в дивaтa прирoдa. Въпреки инстинктите си, нашият приятел и днес е много контактен – усеща присъствието на посетителите и обича да общува с тях. Често се забелязва до стъклото на външното му ограждение. Ние редовно организираме посещения при пантерата за да го видим и да си направим снимки с него.

Герой с опит

Макар да е възрастен, все още е много добър в позирането. Африканският леопард Окичуко (24г.), хипопотамът Норман (27г.), носорогът Чико(36г.) и слоницата Артайда(57г.) са едни от най-възрастните животни в зоопарка. В зоологическите градини пантери не се срещат често и ние се гордеем, че той е част от нашия колектив, макар да живее на друго място.

Сега Окичуко е болен и е на поддържащи медикаменти, но като истински герой продължава и на тази възраст да радва посетителите си. Интересно е, че с възрастта петната започват да прозират през черната кожа и ако човек се загледа ще ги види.

Може да го посетите и да проверите сами.

Окичуко

От няколко години
между градските комини,
в зоопарка местен
под един голям кестен,
живее необикновен леопард
с посетители милиард.
Той е черен на цвят,
един от малкото в целия свят.
Не опитал от живота див,
но проявява характера си красив.
И очите му дълбоки, сини
са нарисувани като картини .
Окичуко е чудесен,
но животът му не е лесен.
Лишен от своята среда,
сред хората в града,
навярно той живее с мечтата си за свободата.
Той е много болен,
но със своя дух боен,
вярвам, че ще го преодолее
и ще оздравее.
Нека всички му помогнем,
няма как да не се трогнем.
Даваме ли му любов,
планът ни ще е готов!

Ася Ганкова, 7в

Сподели:

Защо го правим ?

Събрани сме от общата цел – развитието и успеха на нашите деца и вярваме, че по този начин спомагаме и за просперитета на обществото и страната ни.


Свържете се с нас