+ 359 2 857 0119
понеделник-петък 9:00-16:30ч

Музиката разкрива един нов свят на децата

февруари 10, 2022

Повече от 20 години, наред с високото ниво на подготовка по задължителните предмети, учениците в ЧОУ “Света София”с огромно желание посещават и занимания по танци, театър, музика и пиано. Заниманията с музика помага изключително много на децата да се отдадат на емоциите си, да се преборят с безпокойството и да развият нови, неподозирани умения за учене и разбиране. Дори и да не станат професионални музиканти, а само да се научат да свирят, да четат ноти, да разбират партитури. Светът на музиката им разкрива едно безценно богатство, цял един нов свят. Срещнахме се с нашия прекрасен преподавател по пиано, Мария Момирова, за да научим малко повече за това - как протича обучението в ЧОУ “Света София”

Кои са първите сигнали, че едно дете има наклонности към музиката?

Музикалните деца се проявяват от най-ранна възраст, те започват да тананикат, да пеят след първата си година. Чувството за ритъм също много бързо се разпознава. Обикновено, когато слушат музика, се поклащат в такт, танцуват или с играчки възпроизвеждат ритъма.

Заниманията с музика далеч не започват със свиренето на инструмент.

Родителите могат още от ранна бебешка възраст  да започнат работа с тях.  Детето трябва да чува гласа на пеещата си майка, независимо дали тя си мисли, че пее вярно или не. В никакъв случай тези песни не трябва да се заместват от запис или видеоклипове, каквито изобилстват в мрежата. Няма майка, която да не може да изпее няколко песни и да ги съпровожда артистично – с  движение на ръцете или с някакви бебешки дрънкалки, кубчета.

Задължително е обаче вкъщи от най-ранна възраст да звучи класическа музика.

Всяко семейство си има своята звукова среда, има музикален вкус, но към него трябва ежедневно да бъде прибавена и 4-5 минутна бавна и спокойна класическа музика.

И така, до 5-6 годишна възраст детето има някакви натрупвания, т. нар „музикално слухови представи“, които в училищната възраст могат да бъдат разширени със занимания с музикален инструмент.

Какви качества развива музиката в детето?

В ЧОУ ”Света София” заниманията с пиано са част от общата художествена култура на децата. Работим с тях веднъж седмично по 30 минути. Крачките, с които напредват, на пръв поглед изглеждат малки, но са много целеустремени.

Музиката развива изключително много качества в децата.

Първо, задължително децата развиват дисциплина. Те прекарват много часове в училище, но въпреки това успяват да намерят време и за свирене. Изисква се една много голяма самодисциплина. В рамките на една учебна седмица детето всеки ден да отделя поне десетина минути за да свири, но отново подчертавам -  всеки ден, за да се подготви за следващия урок и да преминем заедно една крачка напред.

Така че заниманията с музика на първо място възпитават една дисциплина, след това трудолюбие. Изучаването на пиано може да помогне на децата да преодолеят състоянието на възбуда, да бъдат по концентрирани и да контролират емоциите си.

Музиката развива доста по-синхронно двете мозъчни полукълба.

На пиано се свири с две ръце, еднакво сръчно. Да правиш еднакви неща с двете ръце и да правиш различни, а често и противоположни,  докато ръцете ти пътуват по 88 клавиша, никак не е лесно, както и да изглежда отстрани. Децата, които се занимават с пиано, са много по практични при решаването на проблеми, по-креативни са и могат да правят повече неща едновременно.

Редица изследвания показват, че малчуганите, които свирят на пиано, са физически по-здрави

и страдат по-малко от депресия, тревожност и самота. Не само свиренето намалява стреса. Слушането и възпроизвеждането на музика повишава прага на болката, кара ни да издържаме в по-сложни моменти.

Развиват се и всички останали музикални качества

вътрешният  и мелодичният слух, метроритмичното чувство и всички онези други неща, които стъпка по стъпка ги водят към една красива и все по-сложна музика, която те с все с по-голямо удоволствие изпълняват.

Променя ли се начинът, по който децата възприемат света, когато започнат заниманията си с пиано?

Да, категорично. Музиката е цял един нов свят. Те проявяват любопитство, търсят все повече нови и нови музикални произведения. Вдъхновени от по-опростените мелодии, които свирят, те откриват в тях фрагменти от класически произведения и винаги ги стимулирам да ги слушат.

Важно е децата да посещават и концерти.

В София има много добри формати за деца и аз настойчиво ги насочвам да се докосват до тях.

Кратката цел на нашето обучение, е детето след някакъв период от време да няма нужда от учител. Да е така ограмотено, че да може само да намери ноти, любима мелодия и да има нужната музикална грамотност да ги научи само. Другата цел е да създадем любов към музиката в тях.

Подпомага ли се развитието на интелекта при заниманията с музика?

Мисля, че подпомага обучението по математика. Музиката много тясно кореспондира с точните науки. Тя дава и един друг вид мислене, съвсем различна знакова система. Езикът на музиката – нотите - и цялата музикална тъкан, изписана в една нова езикова организация, развива интелекта по един неповторим начин.

ЗАЩО ГО ПРАВИМ ?

Събрани сме от общата цел – развитието и успеха на нашите деца и вярваме, че по този начин спомагаме и за просперитета на обществото и страната ни.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

Телефон
00359 2 8570119
9:00 - 16:30ч, Понеделник-Петък
Политика За Защита На Лични Данни
Лични Данни
Copyright © 2024 - Ч.О.У. Света София - Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram