+ 359 2 857 0119

понеделник-петък 9:00-16:30ч

Знаете ли, че с игри се учи по-лесно

Възможно ли е децата да усвояват нови знания, докато играят игри? Разбира се, че да! Най-добрият начин да стимулираш човек да учи с удоволствие, е да превърнеш обучението в забавление.

Още в ранна детска възраст, играейки, децата придобиват концепция за правила, стратегия, победители и победени. Криеницата помага за броенето, а конструкторите помагат за развиване на технически умения и пространствено ориентиране. Голяма част от игрите създават социални умения и обогатяват въображението. Ако се чудите дали има такива занимания и за по-големи деца, чрез които да учат – продължавайте да четете!

Игри в училище

В множество образователни институции, по света и у нас, преподавателите включват игри под различни форми, за да допълнят обучението. Тази комбинация повишава мотивацията на учениците да покажат знанията си и осигурява възможности за мултисензорно възприемане, което е предпоставка за по-задълбочено учене. Информацията се възприема по интерактивен начин, чрез изпълнение на предварително зададени цели и решаване на проблеми, по установени правила. А разнообразието в час привлича вниманието и дава нова възможност за изява.

От Института по информационни и комуникационни технологии към БАН са направили проучване относно прилагането на този модел в България. Според него образователните игри не само задоволяват потребността от учене, но и го правят чрез социално взаимодействие и емоционално въздействие, доставяне на удоволствие и забавление, мотивиране и стимулиране към творчество. Учителите, взели участие в проучването, забелязват по-високите резултати, които учениците постигат по-лесно, неусетно и непринудено.

Употребата на новите технологии в час също допринася. Децата се ориентират лесно във компютърния свят и често им харесва да ползват електронни устройства. Пренасяйки класната стая във виртуалното пространство, учителите могат продължително да задържат вниманието на малките, така че да възприемат нови знания, факти и логически връзки без скука и умора.

Идеята за игра и забавление е в основата на процеса, а не самото обучение.

Нашият опит

В ЧОУ „Света София“ се самоусъвършенстваме постоянно и се стремим да не изоставаме и по отношение на добрите практики в света на образованието. В обучението на децата се включва нов подход, с които да се разнообрази и обогати процеса. В някои часове по история гледат видеа, свързани с темата на урока, след което анализират видяното. Изпитването може да протече като състезанието „Стани богат“.  Често обучителният процес бива изнесен от класните стаи – посещение в музеи, на забележителности, а за най-малките и посещението в зоопарка може да донесе нови знания. Опитите по физика и химия дават възможност на по-големите да видят на практика нещата, които изучават.  Рисунката на любим герой от изучаваната литература, претворяването на Лукчо и принц Лимон (от „Приключенията на Лукчо“, Джани Родари) в любима храна и множество други похвати, с индиректно въздействие върху обучението, разнообразяват часовете и превръщат посещението в училище в приключение.

 

Играйте с децата си и учете, докато се забавлявате!

Сподели:

Защо го правим ?

Събрани сме от общата цел – развитието и успеха на нашите деца и вярваме, че по този начин спомагаме и за просперитета на обществото и страната ни.


Свържете се с нас