+ 359 2 857 0119
понеделник-петък 9:00-16:30ч

Как се тестват учениците за COVID-19 по света?

ноември 11, 2021

Въвеждането на тестовете за COVID-19 като условие за провеждане на присъствени часове събуди сериозна дискусия в обществото. Кратките срокове, в които беше въведено регулярното тестване в България обаче, оставиха усещането за неяснота и неразбиране в част от родителите, което от своя страна пък породи доста въпроси.

Всъщност скрининг тестването на учениците се използва в цяла Европа още от началото на учебната година. Така училищата остават отворени, като се карантинират единствено класове, в които има установени случаи на болни от COVID-19 деца.

В повечето страни изследванията се правят два пъти седмично – в училище или в домашни условия в зависимост от решението на местните власти. Ето кои са най-предпочитаните варианти:

Гърция

се е спряла на модела, при който всички ученици се тестват безплатно, но в домашни условия. При отчитането на положителен резултат се прави повторен тест в лаборатория. Данните се вписват в специална платформа, а достоверността на информацията се гарантира от родителя. Неинвазивните тестове се ползват при деца до 11 годишна възраст.

В Германия

учениците също се тестват два пъти в седмицата. Там за деца до 4 клас се използват т. нар. тестове близалки, а по-големите се проверяват с антигенен тест в носа и пробата се взима в училище. Родителят получава резултатът до 19 часа на същият ден по имейл. При положителен тест, трябва да бъде направен PCR. При потвърден резултат се карантинират и децата, които седят около заразеното дете.

Във Франция

тестовете също са със слюнка и се правят два пъти седмично в домашни условия. При положителен резултат се чака потвърждение с PCR, и едва тогава се карантинира целият клас. Предвидени са и сериозни глоби за подаване на невярна информация. Ако някой даде теста си на друг – глобата е 700 евро, а за фалшификация- наказанието е затвор и глоба до 75 хил. евро.

В Австрия

е въведен т. нар “Нинджа COVID-19” сертификат. Върху удостоверението им трябва да се поставят стикери от изследванията три пъти седмично, като с него децата могат да посещават заведения и дейности на закрито. Два от тестовете са бързи антигенни и се правят в училище. Последният тест е PCR - тест със слюнка и се прави в къщи.

В цяла Италия

към момента не се правят масови тестове на учениците, заради ниския процент на положителни проби. Такива се предвиждат само в случаите, когато се регистрира зараза в дадено учебно заведение. За да държи епидемията под контрол, италианското правителство прави периодични бързи тестове, които се прилагат отскоро и само в определени училища. Така се прави мониторинг на всеки 15 дни, като се използват неинвазивни тестове.

В Белгия

също не се правят тестове за коронавирус и не е необходим сертификат за преболедуване. В началото на седмицата, заради нарастване на броя на заболелите от COVID-19 деца в класовете в средното образование отново е върната мярката за задължително носене на маски през цялото време, а при по-малките само за учителите. До масово тестване на учениците се стига единствено при висок процент заразени деца.

Във Великобритания

тестването на учениците е два пъти седмично, но то се прави само на децата над 12 г. Те трябва да правят по два бързи теста седмично вкъщи, които получават безплатно. При положителен резултат, родител регистрира теста на сайт на британското здравеопазване и до часове им се изпраща PCR, който да направят и върнат по пощата. Масовото тестване на ученици под 12 г. се прави само при съмнения за огнища на заразяване. Това става с бързи тестове, които се предоставят на родителите за домашна употреба.

Израел

също заложи на практиката да се раздават бързи тестове на учениците и с тях те да бъдат изследвани вкъщи два пъти в седмицата.

Стъпвайки на световния опит в условията на глобална пандемия, поне на този етап изглежда, че именно благодарение на ежеседмичния филтър няма да се достига до крайни мерки, при които децата са принудени да се обучават в онлайн среда. Прилагането на щадящи тестове може да гарантира не само нормалното протичане на учебния процес, но и здравето на всички деца и техните семейства.

ЗАЩО ГО ПРАВИМ ?

Събрани сме от общата цел – развитието и успеха на нашите деца и вярваме, че по този начин спомагаме и за просперитета на обществото и страната ни.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

Телефон
00359 2 8570119
9:00 - 16:30ч, Понеделник-Петък
Политика За Защита На Лични Данни
Лични Данни
Copyright © 2024 - Ч.О.У. Света София - Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram