+ 359 2 857 0119

понеделник-петък 9:00-16:30ч

Развитието на деца в предучилищна възраст

В периода на предучилищната възраст децата се развиват с изключително бързи темпове. Ето защо дори няколко месеца разлика оказват осезаема промяна във фината моторика, в умението за учене и емоционалното поведение.

Развитието на деца в предучилищна възраст

В периода на предучилищната възраст децата продължават да се развиват с изключително бързи темпове. Ето защо дори няколко месеца разлика оказват осезаема промяна във фината моторика, в умението за учене и емоционалното поведение.

5-годишни герои

Те са в процес на транзит между малко дете (toddler) и “по-голямо дете”. Все още, макар и по-рядко, могат да се наблюдават емоционални изблици (т.н. tantrums). Децата в тази възраст стават все по-социални – търсят техните близки приятели и започват да проявяват “емпатия” (способността да съпреживяваш емоциите на другите). Започват да разбират концепцията за правилно и грешно и все повече се опитват да следват поставените правила, стараейки се да отговорят на изискванията на възрастните. Фината моторика става все по-развита – закопчават копчета, ципове, проявяват интерес към връзване на връзките на обувките. На тази възраст децата умеят да заявят своите нужди и желание и боравят с по-богат речник.

6-годишни герои

Тези деца също продължават своето развитие със забързани темпове. Фината моторика става още по-добре развита – рисунките стават по-прецизни, изписването на букви и цифри става с по-голяма лекота. Малчуганите стават по-наясно със собствените си чувства и чувствата на другите. Приятелствата и взаимодействията с връстници и възрастни стават все по-значими. 6-годишното дете е все по-самостоятелно и независимо. Вниманието може да бъде задържано за значително по-дълъг период, появява се желанието и умението да се боравят с по-сложни задачи. Много деца на тази възраст четат самостоятелно, пишат изречения и сричкуват.  

Практични съвети

Ето и няколко примерни занимания, с които може да подпомогнете развитието на Вашето дете през този период:

  • Осигурете възможност за свободна игра. Това е основният начин, по който малките учат и градят социални и емоционални умения. При повечето деца в този период се наблюдава голяма физическа енергия, а физическите занимания доказано спомагат когнитивното развитие. 
  • Организирайте игри с връстници, това помага за изграждане на социални умения и улеснява независимостта.
  • Включете детето в домашните задължения – прибиране на прането, оправяне на леглото, подреждане на масата. Тези активности учат на отговорност и работа в екип, а те са важна част от училищния живот.
  • Отделете време за съвместна игра – това е чудесен начин да надникнете в мислите и чувствата на детето. По този начин засвидетелствате и любовта си към него.
  • Говорете с детето си за неговите чувства, помогнете му да ги назове с имена. Това ще му помогне да развие емпатията си.
  • Играйте си на “училище” – задавайте кратки задачи изискващи концентрация, придружени от прости и кратки правила.
Сподели:

Защо го правим ?

Събрани сме от общата цел – развитието и успеха на нашите деца и вярваме, че по този начин спомагаме и за просперитета на обществото и страната ни.


Свържете се с нас