+ 359 2 857 0119
понеделник-петък 9:00-16:30ч

Шепот от звездите

юли 14, 2022

Преди броени дни, светът за малко откъсна поглед от земните си проблеми и погледна към звездите с надежда. Поводът – публикуваните първи научни снимки, направени от космическия телескоп “Джеймс Уеб”. Тези исторически кадри разкриват невиждани до сега звезди, мъглявини, галактики и дават съвсем различен поглед дори на отчетливата следа от вода в атмосферата около газовата планета гигант WASP-96b, която обикаля около далечна звезда, подобна на Слънцето.

Първите снимки на най-големия и най-сложен телескоп за космически науки

Мъглявината Карина. Снимка: NASA, ESA, CSA, STScI
Изображение на мъглявината Южен пръстен в средна инфрачервена светлина. Снимка: NASA, ESA, CSA, STScI

всъщност поставят началото на едно изключително приключение, което ще покаже на човечеството невиждани до този момент кътчета от Космоса. С помощта на научната работа на телескопа, ние имаме уникалния шанс да станем свидетели на огромен брой научни открития, които може би ще променят из основи възприемането на света, такъв какъвто го познаваме.

Изображение на мъглявината Южен пръстен в близка инфрачервена светлина. Снимка: NASA, ESA, CSA, STScI
Квинтетът на Стефан. Снимка: NASA, ESA, CSA и STScI.

Миналата седмица приключи още едно приключение за част от 26-те ученици от ЧОУ “Света София”, които бяха одобрени да се включат в учебно-тренировъчния център Space Camp Turkey. Създаден по модела на NASA Space Camp в Алабама, научният център има една основна цел – да мотивира млади хора от цял свят да тръгнат по пътя на науката и космоса. Част от задачите в лагера, до които се докоснаха нашите ученици, бяха свързани с реални тренажори и симулатори на живота и работата в Космоса. Децата научиха повече за подготовката на астронавтите, както физическа, така и интелектуална и психическа. А на финала на приключението си учениците ни, получиха и сертификати, които са ценени високо в голям брой училища и университети по света.

Подборът на участниците от България

става след конкурс и препоръки дадени от преподаватели, които участват във формирането на знанията на тези бъдещи млади учени. Сериозна тежест при окончателното решение на журито е писането на есе по предварително избрани теми. Една от тях тази година бе посветена именно на работата на телескопа Джеймс Уеб и важността на мисията му при изследването на дълбокия космос.

Ето есето, което подготви Симеон Колев от 6 клас:

„Откъде идваме?“, „Сами ли сме във Вселената?“– това са два въпроса, стари колкото света, които човечеството си задава от зората на цивилизацията. Да открие нови пространства и да пренареди знанието ни за произхода на нашата планета - тази амбициозна задача си поставят създателите на James Webb (JWST) – най-модерното съвременно съоръжение за космически изследвания. На 25 декември 2021 година JWST започна своето пътешествие в необятния Космос, за да търси отговори на въпросите за създаването на Вселената още от образуването на най-ранните галактики. Това постави началото на нова ера в изследването на дълбокия Космос.

Какво имам предвид. JWST прекрачва границите в еволюцията на космическите телескопи. Това е най – съвършеният телескоп, създаван някога. Учените  са убедени, че без него астрономията не може да продължи да се развива. Твърде огромен, за да лети до Космоса в крайната си форма, телескопът беше изстрелян чрез ракета, сгънат в сложно оригами. След като измина стотици хиляди мили през последния месец, революционният JWST извърши сложна „хореография по разгъване“, нещо което не е изпълнявало нито едно космическо съоръжение досега, и отсега нататък ще осигурява поглед от „първия ред“ на най-древните звезди и галактики във Вселената.

Телескопът е предназначен да замени достолепния „старец“ Hubble,

подарил ни някои от най-впечатляващите космически изображения. Голямото предимство на JWST пред любимеца на учените - Hubble е основното огледало. Съставено е от сегменти, изработени от изключително лекия и издръжлив берилий, които са покрити със злато, което увеличава способността за отразяване на инфрачервената светлина. Огледалото е защитено от петслоен слънцезащитен щит.Телескопът може да събира повече светлина и да наблюдава обекти на много по-големи разстояния, отколкото всички други телескопи. Основната мисия на телескопа ще бъде изпълнена - той ще успее да погледне в ранния период на космическата история, само до няколкостотин милиона години след Големия взрив, и ще ни даде важна информация за древни звезди и галактики. 

Но JWST има и друга мисия –

откриването на екзопланети, планети извън Слънчевата система. Ако открие такива, той ще изследва дали има потенциал за живот  в тези светове, като изучава тяхната атмосфера. И най-вълнуващият въпрос, който всички си задаваме: ,,Съществуват ли извънземни форми на живот в Космоса“ може да получи своя отговор. Ако тази модерна технология успее да случи това ,,чудо“, то човечеството би изпитало смесени чувства – на страх, и на щастие. Да бъдем позитивни! Откриването на извънземни форми на живот, а защо не и откриването на по-висш разум от човешкия, ще отвори нови научни хоризонти и ще пренареди знанията ни. Учените ще започнат да проучват живота извън нашата планета, начините за по-пълноценното и алтернативно използване както на земните, така и на извънземните ресурси, за да бъдат осигурени по-добри условия за живот. Изследванията могат да помогнат даже и за заселването на хора от Земята на други, по-благоприятни за живот, планети.

Телескопът James Webb наистина постави началото на нова ера в изследването на дълбокия Космос. Всички се надяваме да улови това, което ,,миналите поколения“ не успяха и да даде отговор на въпросите ни. Търсенето продължава…

ЗАЩО ГО ПРАВИМ ?

Събрани сме от общата цел – развитието и успеха на нашите деца и вярваме, че по този начин спомагаме и за просперитета на обществото и страната ни.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

Телефон
00359 2 8570119
9:00 - 16:30ч, Понеделник-Петък
Политика За Защита На Лични Данни
Лични Данни
Copyright © 2024 - Ч.О.У. Света София - Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram