+ 359 2 857 0119
понеделник-петък 9:00-16:30ч

Четене на книга или гледане на филм 

април 26, 2024

Когато четете книга, мозъкът ви участва в процес, наречен дълбоко четене, който включва създаване на мислени образи, връзки и разбиране на сложни идеи. Този тип четене стимулира области от мозъка, свързани с езиковата обработка, сетивното възприятие и въображението.

Когато гледате филм или телевизионно шоу, мозъкът основно обработва визуална и слухова информация. Той разчита на различни когнитивни процеси в сравнение с четенето, като тълкуване на визуални знаци, разпознаване на изражения на лицето и разбиране на диалог.

И двете дейности могат да бъдат приятни и интелектуално стимулиращи, но ангажират различни когнитивни процеси в мозъка

Какво точно се случва в мозъка ни, когато четем литература?

Ние създаваме образ на това, което четем. Сканирането с ядрено-магнитен резонанс показва, че същите региони на мозъка ни светват, когато четем за дадено преживяване, както и когато го преживяваме! С други думи, ние буквално преживяваме това, което четем. Нашият мозък се адаптира към четенето чрез увеличаване на бялото вещество в областите, отговарящи за разпознаването на модели и символи, което се нарича ляв темпорален кортекс. Четейки, ние всъщност увеличаваме свързаността в тази област.  

Ето някои ключови разлики при процесите в мозъка, свързани с четенето на книга и гледането на филм или телевизионно предаване:  

Четене на книгаГледане на филм или телевизионно шоу
Въображение и визуализацияМозъкът се включва в по-активен процес на въображение и визуализация. Читателите създават мисловни образи, черпейки от собствения си опит и знания, създават собствен контекст.Визуалният носител осигурява по-пасивно изживяване иЗрителите разчитат на интерпретациите на режисьора и оператора и остава твърде малко за собственото им въображение и креативност.
Невронно активиранеЧетенето активира области на мозъка, свързани с езиковата обработка, разбирането и въображението. Мозъкът изгражда ментални представи за герои и събития. Гледането ангажира зони от мозъка, свързани с визуална обработка. Сетивното преживяване е по-непосредствено.
Темпо и контролЧитателите имат контрол върху темпото, с което консумират съдържанието. Могат да се връщат назад, да препрочитат, да правят паузи, за да размислят.Разказът се разгръща в съзнанието на читателя със собствената му скорост. Темпото се определя от създателите на филма. Зрителите имат по-малък контрол върху потока на разказа и историята се развива със скоростта, зададена от режисьора.
Дълбочина на изследванеКнигите позволяват по-задълбочено изследване на мислите, емоциите и вътрешните диалози на героите. Авторите могат да предоставят подробна информация за мотивацията на героите. Визуалните медии дават приоритет на действията, емоциите на героите могат да бъдат предадени, нодълбочината на вътрешното изследване е по-ограничена.
Памет и задържанеАнгажирането с писмен материал може да подобри разбирането. Читателите често запазват повече детайли и нюанси, докато изграждат мислено света и историята. Визуалните елементи също могат да подобрят паметта, но пасивният характер на гледането може да доведе до по-малко ангажиране в сравнение с активното четене.

Съществува сериозен научен консенсус относно положителните ефекти от четенето и отрицателните ефекти от гледането на телевизия върху развитието на децата, мозъчната функция и цялостното здраве. Въпреки че е важно да се спомене, че някои телевизионни програми могат да бъдат образователни/информативни, предимствата на четенето са безспорни.

Четенето на книга прави много повече от това да даде на човека интересна история или някакво знание. То е като ходенето на фитнес за мозъка. Може да помогне за намаляване на стреса, да предизвика творческо мислене и по-голяма съпричастност, да намали риска от болестта на Алцхаймер. 

Обратно, гледането на телевизия има сериозни негативи за мисловните процеси и в крайна сметка за поведението. Децата, които гледат много телевизия, са по-малко активни, по-асоциални и по-малко осведомени от тези, които четат. Когато е пасивен, мозъкът, подобно на мускулите, атрофира и се руши.

ЗАЩО ГО ПРАВИМ ?

Събрани сме от общата цел – развитието и успеха на нашите деца и вярваме, че по този начин спомагаме и за просперитета на обществото и страната ни.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

Телефон
00359 2 8570119
9:00 - 16:30ч, Понеделник-Петък
Политика За Защита На Лични Данни
Лични Данни
Copyright © 2024 - Ч.О.У. Света София - Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram