+ 359 2 857 0119
понеделник-петък 9:00-16:30ч

Предимства на присъствената форма на обучение

октомври 28, 2020

Присъствената форма на обучение или дистанционната – това е въпросът.
Началникът на Регионално управление на образованието (РУО) в София-град за учебната 2020/2021 година - Ваня Кастрева, се надява „да преодолеем страха от връщането към автентичното общуване в класните стаи“.

Комуникация на живо

Едни от най-важните умения, които се придобиват в училище, са обвързани с емоционалната интелигентност и способността на децата да комуникират. В този период се създават приятелства и се градят междуличностни връзки. При дистанционно обучение личният контакт с учителя и със съучениците се свежда до минимум. Създаването и поддържането на взаимоотношения не е лесна работа, особено за едно дете, което се намира в началото на изграждането на личността си. Стабилни приятелски отношения дават увереност на израстващата личност за добра самооценка като индивид и за удовлетворяване на потребностите на комуникация със себеподобни.
Намаляването на общуването на живо би моглo до доведе до усещане за самота. Хората са много социални създания - често, не само в ранна възраст, а и след това, се учат от опита на другите, докато наблюдават или споделят. Възможността преподаваният урок или зададеното домашно да се обсъди в междучасието до голяма степен липсва. За много хора усвояването на нови знания и умения е най-лесно при активни обучителни сесии в група.

Ниво на съсредоточеност

Когато учениците седят на мястото си в класната стая, нивото на съсредоточеност е значително по-високо от това при онлайн обучението. Обикновено времето прекарвано у дома се асоциира повече с почивка, забавни и разсейващи занимания, което влияе на съсредоточеността на децата. Необходимо е високо ниво на самодисциплина, което се постига по-трудно при по-малките ученици. Липсата на педагог в стаята не помага за съсредоточаване върху изучавания материал.
Ребека Б. Рейнолдс от Училище за комуникация и информация, към Rutgers University, Ню Джърси, коментира „така необходимото присъствие на учителя, който застава до учениците и им помага индивидуално, когато имат нужда“. Когато са сред децата, преподавателите по-лесно следят до каква степен всеки ученик е разбрал урока и могат да окажат необходимата подкрепа своевременно. В това отношение дистанционното обучение е по-предизвикателно за малки и големи.

Не всички осъзнават, че преподаването от разстояние не е само споделяне на информация и материали.  Мишел Милър от Northern Arizona University (Университетът в Северна Аризона) твърди, че експерти в областта са единодушни относно важността на ангажирането на учениците с изучавания материал. Ако вниманието е намалено, степента на усвояване на материала също спада.

Последици върху здравето

Изпълнителният директор на болница “Хигия” д-р Цветелина Спиридонова твърди, че „Последиците, върху здравето следва да се разглеждат в два аспекта – физиологични нарушения и психологични такива. Традиционно във физиологичните проблеми влизат нарушенията в зрението, промяна в метаболизма - наднормено тегло и риск от развитие на метаболитни нарушения като захарен диабет и дисфункция на щитовидната жлеза.” По време на конференцията „Образование от А до #. Иновативното училище“, проведена в София, тя поясни, че според проучвания на университетите в Мичиган, Тексас и Клермонт, някои последици са отражение на социално-икономическите различия, които в условията на дистанционно обучение се задълбочават. Специално внимание се обръща на отключването на депресивни синдроми -агресия и намалена способност за социална интеграция и изпълняването на задачи. Според нея ученето от вкъщи всъщност представлява удължен период на лятната ваканция и всички неблагополучия, свързани с намаления надзор на децата.

Не бива да се пренебрегва фактът, че времето, което учениците прекарват пред екран, се увеличава значително. Редица изследвания описват неблагоприятното влияние върху зрението, обездвижването и дори хранителните навици.

Преминаването към форма на обучение от разстояние би могла да доведе до по-ниска ангажираност с изучавания материал, влошаване уменията на младите да общуват лице в лице и възникване на здравословни проблеми.

ЗАЩО ГО ПРАВИМ ?

Събрани сме от общата цел – развитието и успеха на нашите деца и вярваме, че по този начин спомагаме и за просперитета на обществото и страната ни.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

Телефон
00359 2 8570119
9:00 - 16:30ч, Понеделник-Петък
Политика За Защита На Лични Данни
Лични Данни
Copyright © 2022 - Ч.О.У. Света София - Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram