+ 359 2 857 0119
понеделник-петък 9:00-16:30ч

"Отворете ума" с книги за деца

октомври 10, 2022

„Интересният роман за децата не е само забавление. Те съпреживяват, мислят, доразвиват идеите, съпоставят се с героите, учат се да бъдат критични, предвиждат изхода на историята. Ако текстът, който четат, е написан с красив език, те неминуемо ще възпроизвеждат и в ежедневието новите думи, които са им направили впечатление. Затваряйки последната страница на книгата, детето отваря ума си за нови емоционални, словесни и нравствени кръгозори", казва писателката Мария Де Брабандере - българка, която живее в ОАЕ. Тя е автор на романа „Магическата Луна“, издаден преди година и е харесван от децата.

За ползата от четенето говорят не само писатели, но и лекари - невролози, психиатри. Психолозите пък изреждат поне 10 причини защо децата трябва да четат:

- Четенето е забавление, децата откриват нови светове.

- Подобрява концентрацията, развива паметта.

- Стимулира мисловния процес и асоциативните способности на детето.

- Докосва емоциите, развива сетивата за съчувствие и съпреживяване в живота.

- Развива въображението и обогатява езиковите способности

Затова влезте в живота на детето си и с книгите. А ние два пъти в месеца ще ви представяме интересни заглавия от български и чужди автори за деца и за тийнейджъри. Изборът днес:

7 книги, магически релси и ... скуката я няма

1. „Момичето, което искаше да спаси книгите“

Това е вълшебна приказка за любовта към книгите, написана от норвежкия писател Клаус Хагерюп и илюстрирана от Лиса Айсату, позната и с фееричната „Цветовете на живота“. Ана е почти на 10 и повече от всичко обича да чете, а една от най-добрите й приятелки е библиотекарката госпожа Монсен. Един ден тя споделя с Ана колко тъжна съдба имат книгите, които никой не заема. Те изчезват. И Ана се замисля – тогава какво се случва с всички, които живеят в тях? Дали те също изчезват? Момичето трябва да намери начин да ги спаси! А когато открива една сякаш омагьосана книга, започва истинско приключение!, разказват издателите от "Сиела". Правата за издаването на романа са продадени на повече от 30 езика.

2.„Симпатичкови приказки“ от Рада Москова бе пусната на пазара съвсем скоро от издателство „Нике“. 

"Запознайте се със семейство Симпатичкови. Те са страхотни чешити. Какви ли не чудновати случки ги сполетяват. Например, - срещат куче, което, прехласнато по кварталната кебапчийница, не забелязало как името му избягало и сега го издирва под дърво и камък, а мъката си излива в „ария без опера“. И това е само началото. Новата книга на Рада Москова е изпълнена с весели небивалици, гарнирани тук-там със звучни рими. За десерт пък има и страхотни илюстрации на Мила Янева-Табакова", анонсират издателите.

А самата Рада Москова май няма нужда от представяне. Освен като писателка родителите я помнят като сценарист на популярните детски филми „Куче в чекмедже“, „Горе на черешата“, „Тони“ и др. 

3.„Търсачите на звънчета“ от Рос Монтгомъри e сред най-новите заглавия на издателство „Лютиче“. 

Оттам обещават истинско забавление с историята: Коварен елф подменя малката сестричка на единайсетгодишния Яни с дете на феите и момчето се впуска в надпревара, за да си я върне. Елфите обожават да сключват измамни сделки и на Яни няма да му е лесно да я спаси. С помощта на братовчедката Ейми и подмененото дете той се отправя към света на елфите, където ще стигне до магически места. Яни ще има нужда от кураж и дори от няколко измами, за да надхитри елфа, да разреши три магически загадки и да спаси сестра си.

4. А знаете ли „Защо госпожица Дора се научи да пече курабийки”. Романът на Сотир Гелев е номиниран преди дни за литературните награди „Перото“ за детска литература. 

"В един град има красива стара къща с необикновена градина. В нея живеят госпожа Атанасия и племенницата й Дора. Лелята държи на приличието и строгия начин на живот. Всички дейности в къщата се извършват в определен час и тя смята, че това винаги ще бъде така. Но един ден в тайно чекмедже госпожица Дора открива голяма лупа. Тази наглед нищо и никаква случка отприщва поредица от драматични събития, в които са замесени техникът Благой, по прякор Джони, художникът Красен Бояджиев, старият Алеко, шивачката Ани, служителката от търговския отдел Аракси Гарабедян, журналистката Маргарита Цветкова, възрастният фотограф господин Лъсков, старата госпожа Цветин, която някога е била оперна певица и още много персонажи. Те заедно ще предизвикат промени, за които лелята и племенницата не са подготвени", споделят дискретно историята от издателство "Ентусиаст".

5. По магическите релси със „Сребърната стрела“ Лев Гросман пък повежда децата на вълшебно приключение, изпълнено с въображение и надежда за бъдещето.

Лев Гросман е американски романист и журналист. Трилогията му за магьосниците: „Магьосниците“, „Кралят на магьосниците“ и „Земята на магьосниците“ се превръщат в №1 бестселъри на в. „Ню Йорк Таймс“, преведени са на над трийсет езика и по тях е направен телевизионен сериал.

"Главните герои, Кейт и брат й Том водят скучен живот. И ако техните безинтересни родители са пример за бъдещето, те няма на какво интересно да се надяват. Защо Кейт не може да има вълнуващи приключения и да спасява света като хората в книгите? Предстоящият й 11-и рожден ден се очертава да бъде напълно обикновен, докато вуйчо й Хърбърт не я изненадва с най-неочаквания подарък: огромен парен локомотив, наречен Сребърната стрела. Водени от любопитство, вълнение, находчивост и тръпка от неизвестното, Кейт и Том се понасят на пътешествие. И ... може би ще спасят света", анонсират сюжета от издателство "Ентусиаст".

  1. В романа „Руби" пък ще откриете от всичко по малко или повече - загадка, магия, смях и сълзи. Ще се убедите, че нищо не е такова, каквото изглежда на пръв поглед...

А коя е Руби? Руби е шестгодишно момиче. В края на пролетта тя заедно с родителите си и най-добрия й четириног приятел Бронкс се преместват да живеят на ново място. Какво ще открие малкото момиче на съседната улица и какви приключения я очакват през лятото? Какво е общото между мравките и малините? А между жирафите и рибите? Съществуват ли магии? Знаят ли всичко възрастните или има какво да научат от децата? Отговорите на всички тези въпроси и още много други ще откриете във вълнуващия дебютен детски роман на Бистра Божикова с красивите илюстрации на Лусина Терзиян. Книгата е издадена от Yo-Yo Books/ Йо-Йо Книги за деца.

  1. Ако детето ви е до 10 години, вижте „Приключенията на страхливия вълк Гошо“ на издателство "Труд". Те са поучителни и в рима. „Тез‚ истории лудешки,
    с малко тъга, с много смешки, бързо, бързо разлисти и със радост прочети.“

Срамежливият и страхлив вълк Гошо хич не прилича на традиционните вълци - нито е страшен, нито е лош, нито обича да яде животни. Има много приятели и е готов на всичко, за да им помогне! Авторът им Николай Пенчев е журналист, известен  с поредицата исторически криминални истории „Старобългарски загадки”. Под псевдонима Чичо Ники предизвика голям интерес със серията детски книжки в рими за страхливия вълк Гошо.

Приятно четене!

ЗАЩО ГО ПРАВИМ ?

Събрани сме от общата цел – развитието и успеха на нашите деца и вярваме, че по този начин спомагаме и за просперитета на обществото и страната ни.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

Телефон
00359 2 8570119
9:00 - 16:30ч, Понеделник-Петък
Политика За Защита На Лични Данни
Лични Данни
Copyright © 2024 - Ч.О.У. Света София - Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram