+ 359 2 857 0119
понеделник-петък 9:00-16:30ч

На каква възраст децата са готови за училище?

ноември 12, 2020

Има много дебати относно възрастта, на която децата трябва да започнат „официалното“ си образование (първи клас). Във всяка страна съществуват различни регулации по темата.

Кога се тръгва на училище в различните държави?

Северна Ирландия е една от страните с най-ранен старт на учебните занятия – децата тръгват на училище едва на 4-годишна възраст.  

Година след това, на 5 години, започват обучението си децата в Англия, Шотландия, Уелс и Холандия. В една част на САЩ също са определили тази възраст като задължителна за тръгване на училище (в около 20% от щатите).

В преобладаваща част от държавите в Европа учениците тръгват на училище на 6-годишна възраст – Франция, Германия, Норвегия, Испания и други.

Децата в Русия и 27% от щатите започват образованието си, както в България на 7 години.

Какво значение има това?

Проучване на Danish National Birth Cohort (DNBC), проведено от Томас Дий и Ханс Хенрик Зивертсен, показва, че тръгването на училище по-късно може да доведе до по-добро умение за самоконтрол у децата.

В изследването са включени отговори на 54 241 родители, чрез които се проследява психичното състояние на децата на 7 години и 35 902 отговора, когато учениците са на около 11-годишна възраст.   

Четири години след тръгването им на училище, по-големите ученици, започнали обучението си на 6 години, а не на 5 , при тестване показват 73% по-малко хиперактивност и невнимание. Зивертсен отбелязва в проучването, че са изненадани от това, колко отчетлив изглежда ефектът.

Според проучването полът на ученика не е от значение – и момчетата и момичетата са показали сходни резултати.

От Университета Станфорд обясняват, че способността децата да се съсредоточават и да внимават допринася за по-добри резултати в училище. Проучването на DNBC също потвърждава това твърдение, тъй като оценките на децата, започнали обучение на 6 години, са по-високи.

Голяма част от родителите, избрали да изчакат година, са взели решението, за да улеснят съзряването и придобиването на социални умения.

Кое е най-важното?

Откритията от проучването в Дания съвпадат с други изследвания, които показват, че удължаване на периода на учене чрез ранна детска игра допринася за по-добро психично състояние на децата.

Томас Дий споделя надеждата си за поява на повече изследвания в областта. Той отбелязва, че „въпросът не е просто кога да се започне обучението, а какво се прави в часовете“.

Ако предучилищният клас обхваща материал за първи клас, според Дий, родителите сами ще решат да изчакат. Ако изучаваното е съобразено с възрастта на децата, учениците може да са по-малки.

Предучилищен клас в ЧОУ „Света София“

ЧОУ ”Света София” има предучилищен клас за 6-годишни. Децата са разделени в няколко класа по 14 ученици. Целодневното пребиваване в училището е изпълнено с много различни дейности, съчетани в динамичен и разнообразен дневен режим. Целта на заниманията е да ориентират децата в заобикалящия ги свят, да създават умения за самообслужване, култура на поведение, изграждат комуникативните им способности, насочват ги към творчески изяви, развиват състезателния им дух.

Членовете на екипа, който работи с най-малките ни ученици, споделят виждането, че наред с подготовката за училище, съхраняването на индивидуалността и уникалността на всяко дете е задължително. В ежедневната програма са включени дейности за развитие на мисленето и вниманието, музикални занимания, театър, спорт и танци. Сериозните учебни часове са комбинирани с много игри и творчески дейности.

ЗАЩО ГО ПРАВИМ ?

Събрани сме от общата цел – развитието и успеха на нашите деца и вярваме, че по този начин спомагаме и за просперитета на обществото и страната ни.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

Телефон
00359 2 8570119
9:00 - 16:30ч, Понеделник-Петък
Политика За Защита На Лични Данни
Лични Данни
Copyright © 2024 - Ч.О.У. Света София - Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram