+ 359 2 857 0119
понеделник-петък 9:00-16:30ч

Нашите ученици за изпита в Американския колеж

май 27, 2021

Над 700 деца от цялата страна мериха сили и знания на изпита за прием в Американския колеж, който се състоя на 25.04.2021 г.

С гордост и радост можем да кажем, че сред приетите седмокласници тази година има 30 ученици от ЧОУ „Света София“!

Освен задължителните модули, включващи математически, езикови и логически задачи, тази година кандидатите писаха и есе по цитата на Джордж Оруел: Ако свободата изобщо означава нещо, то това е правото да можеш да кажеш на хората онова, което не искат да чуят“.

Поздравления на всички деца, които са се справили с изпита, показвайки необходимите знания, логично мислене, езикова култура и оригиналност към поставената тема!

Решихме да Ви срещнем с трима от тях, които са сред първите приети седмокласници и заемат челни места в класирането.

Това са Елена (7а клас) - класирана на първо място сред момичетата,Боян (7а клас), който е пети при момчетата и Мари-Никол (7б клас), която е четвърта сред момичетата в цялата страна.

Тримата ни отличници споделят, че са изключително доволни и горди от добрите си резултати, макар да не очаквали да са толкова нагоре в класацията.

Впечатленията им от изпита са, че тази година есето по цитат на Оруел е билолесно и приятно за писане, изискващо мислене и даващо множество интерпретации“, докато при математиката е имало доста смятане, което „отнема време“.

С геометрията не са имали проблеми, защото задачите били „от основните, които добре познаваме от подготовката в училище“.

Ето какво още ни споделиха Елена, Боян и Мари-Никол за изпита за прием в Американския колеж:

Здравейте деца, още веднъж – поздравления за чудесните резултати! Ще ни споделите ли – как се подготвихте за изпита?

 Елена: Смятам, че подготовката, която получихме от преподавателите ни в училище е достъчна, за това и съм ходила на допълнителни уроци само, за да затвърдя знанията и да тренирам за бързината. Важно е да „влезеш“ във времето на формата.

Боян: Подоготовката ми за изпита включваше постепенно намаляване на времето, за което трябва да реша определен брой задачи, за да свикна със скоростта – защото този изпит е изцяло за бързина – знанията ги имаш от училище.

 Мари-Никол: Аз решавах много пробни изпити по формата, за да свикна с времето, което ми е необходимо. Това е основното – да знаеш как да си разпределяш минутите така, че да ти стигнат за всичко!

 Каква е най-добрата стратегия при решаването на задачите? Знаем, че този модул е доста сложен, а времето – малко?

 Тук Елена, Мари-Никол и Боян са на едно мнение:

За да имаш успех на този модул и резултата ти накрая да е добър, трябва да имаш тактика. Не бива да караш една по една задачите и да се мъчиш да ги решиш всички – времето няма да ти стигне. Най-добре е да минеш през всички задачи – от началото до края по веднъж. Често сред последните има такива, които изискват по-малко време. Не се задържайте повече от 20 секунди на задача. Целта е да стигнете до последната – иначе губите много време и съответно – точки.

 Кое е най-важното при писането на есето според вас?

 Елена: Най-важното според мен е през първите няколко минути да си изградиш концепция, за да не се залуташ – необходим ти е план, за да не се окаже в един момент, че си стигнал до средата, а нямаш време за края.

Боян: Най-важно е да сте спокойни, да – 30 минути са доста малко време за есе, но е постижимо, стига да познавате темата и да знаете какво искате да кажете.

Мари-Никол: Есето трябва да има структура – с увод, теза, аргументи и заключение. Без значение е дължината на текста. На мен ми помогнаха много насочващите въпроси към темата.

И тримата бъдещи колежани са уверени, че освен творческо и философско мислене, за да напишеш добро есе ти трябва богат речников запас. За това – четете много и различни книги, защото ако умеете да боравите свободно с разнообразни думи и изрази, писането върви много по-лесно, а резултатът е далеч по-оригинален!

 Какъв съвет бихте дали на бъдещите седмокласници на ЧОУ „Света София“, които догодина са решили да кандидатстват в Американския колеж?

Елена: Бих ги посъветвала да подходят към изпита спокойно, без паника – там просто нямаш време за нея! Знанията от училище са ви достатъчни – съсредоточете се и ще постигнете добър резултат.

 Боян: Най-важно е да сте хладнокръвни и съобразителни. Добре е да научите малко ментална аритметика, която ускорява значително момента с решаването на задачите за теста.

 Мари-Никол: Задължително е да тренирате бързината си, защото това е, което може да ви паникьоса на изпита – че не ви стига времето. Важно е да имате тактика при решаването на задачите, а за есето – да четете всякаква литература, не само задължителната в училище!

 Още веднъж – браво, скъпи деца! Смело напред към покоряване на нови върхове!

ЗАЩО ГО ПРАВИМ ?

Събрани сме от общата цел – развитието и успеха на нашите деца и вярваме, че по този начин спомагаме и за просперитета на обществото и страната ни.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

Телефон
00359 2 8570119
9:00 - 16:30ч, Понеделник-Петък
Политика За Защита На Лични Данни
Лични Данни
Copyright © 2022 - Ч.О.У. Света София - Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram