+ 359 2 857 0119

понеделник-петък 9:00-16:30ч

1-ви ноември- Ден на народните будители

По традиция в ЧОУ „Света София“ отбелязахме Деня на народните будители. За честването на празника  всички деца се подготвяха  трескаво и с голямо желание. В уреченото време учениците от ПУК до III клас се събраха в училищния двор, където бе дадено начало на тържествената част. Със слова и песни те отдадоха почит на българските просветители, книжовници и революционери. Учителите бяха редом с тях, облечени в тениски с лика на будителите. Предварително децата от всеки клас бяха изработили знаменца с образите на различни радетели, които си размениха след тържеството. Така те се запознаха с нови личности, отдали се на просветителска дейност.

След зареждащото начало на празничния концерт талантливите възпитаници от среден курс направиха своеобразна разходка в миналото и ни пренесоха в Бесарабия, където трудолюбиви и способни българи начело с Георги Раковски поставят за пръв път въпроса за откриване на качествено българско училище. Акцент в програмата бе отбелязването на 160- та годишнина от създаването на първата гимназия в историята на новобългарското образование, а именно-  Болградксата гимназия, основана през 1859 г. със свой патрон Раковски. Учениците от прогимназиален етап изразиха своята признателност с тържествено произнасяне и напомняне имената на редица бележити българи, възпитаници на училището, сред които: Никола Богориди, Александър Теодоров- Балан, Димитър Греков, Петър Бондарев, Александър Малинов и много други. В допълнение към празничното настроение прозвуча изпълнение на училищния фолклорен състав „Здравец“ на Болградската гимназия.

Всички ведно се преклониха пред хилядите знайни и незнайни апостоли- просветители, които са съхранили през вековете българската мисъл, духовност, език и култура, за да ги завещаят и днес на младите умове, възпитавайки у тях стремеж към познание.

Честит празник!

Сподели:

Защо го правим ?

Събрани сме от общата цел – развитието и успеха на нашите деца и вярваме, че по този начин спомагаме и за просперитета на обществото и страната ни.


Свържете се с нас