+ 359 2 857 0119
понеделник-петък 9:00-16:30ч

Хайде с децата на театър

октомври 7, 2022

Искате да се забавлявате с детето си извън дома? Заведете го на театър.

Повярвайте - преживяването ще е незабравимо. А и театърът - драматичен или куклен, ще докосне въображението на децата, ще роди любопитство. Може дори да запали артистичен импулс, защото в него се преплитат литературата, танцът, музиката и живописта.

Там задължително ще се пренесете в реални и измислени светове. Децата ще усетят живота на сцената, където ще има герои с добри сърца, приятели, но и зли вещици. Ще се усетят в центъра на познати, непознати, понякога и в абсурдни ситуации. И ще се забавляват. Забавлявайте се и вие.

За да ви улесним в избора, на всеки две седмици ще ви разхождаме из театралния афиш за деца в столицата, както и неговата програма!

7 истории отблизо и далеч, които да съпреживеете заедно

7 забавни, познати и любими истории може да съпреживеете с децата си в салоните на софийските театри през октомври. Нашият избор днес е:

„Бяла приказка“ по текст на незабравимия мъдрец Валери Петров е най-новото заглавие в афиша на Куклен театър НАТФИЗ. В постановката участват студентите от класа на проф. Константин Каракостов.

„Бяла приказка“ е заклинанието на Валери Петров за приятелство. Героите са тъжен метеоролог, който пише стихове и приказки, избягало черно коте, любопитно еленче, хитро лисиче, сънливо мече, свраче, което обича естрадата. След куп премеждия в зимните преспи всеки от тях разбира какво е истинско приятелство.

 "Избрахме този текст на Валери Петров, защото това е история за приятелството, но и за предателството, за изпитанията, през които преминаваме, за да открием истинския приятел и за прошката, която ще ни помогне да останем завинаги заедно", разказва за спектакъла проф. Каракостов.

Постановката може да видите на 8, 15, 22  и 29 октомври от 11 ч в кукления театър на НАТФИЗ.

Билети може да се купят на касата на ул. “Г. С. Раковски” 108А и на eventim.bg

А кой не е чел приказката "Жабокът принц" на Братя Грим. Постановката на Тодор Вълов в Столичния куклен театър обаче е за малки и по-големи деца, защото е шарж на фалша в човешките отношения.

"Кое е по-ужасно: да целунеш жаба или да си принуден да живееш в блатото, превърнат в жабок? Има ли по-глупаво от суетата и претенцията, че си нещо повече от това, което си?

Жабокът принц е комична, романтична и наивно-смешна история за една разглезена и своенравна принцеса, която целунала жабок и той се превърнал в красив принц ... Приказка за това, колко е необходимо и важно човек да спазва обещанията си и да бъде отговорен за постъпките си. Представление, в което позната класическа приказка е представена като комична опера", разказва за постановката Тодор Вълов.

Спектакъла може да видите на 22 октомври в 11 часа в Столичния куклен театър, салон "Янко Сакъзов". Цената на билета е  8-9лв.

А кой е докторът, научил езика на животните, за да им помага в беда? Разбира се - д-р Дулитъл. 

Столичният куклен театър вкарва децата в "Приключенията на Доктор Дулитъл" с неочакван визуален език, разказан чрез стих и музика, наситен с искрящ хумор. 

Режисьорката Катя Петрова разказва: Не е случаен фактът, че за д-р Дулитъл са създадени множество спектакли, мюзикъли, филми, комикси. Той учи децата на доброта, благородство, сърдечност и състрадание. Спектакълът е създаден по първия роман на Хю Лофтинг "Историята на Доктор Дулитъл", написан по време на Първата световна война. Авторът го илюстрира и го изпраща на децата си. В посвещението към романа пише: "На всички деца, деца по възраст и деца по сърце".

Постановката може да бъде видяна на 15, 16, 29 и 30 октомври от 11 часа в Столичния куклен еатър в салона на ул. "Гурко"14. Цената е 10-12 лв.

За по-малките Столичният куклен театър представя "Палечка" - драматизация по приказката на Ханс Кристиан Андерсен под режисурата на Магдалена Митева.

"Малката и ефирна Палечка оживява на сцената чрез вълшебната четка на едни необикновени  художници! Куклите и героите се създават пред очите ви. Вижте този нестандартен прочит на класическата приказка, любима на поколения и се пренесете се в един нов и нежен свят", канят организаторите.

Предстоящите представления са в салона на ул. "Янко Сакъзов" 19 на: 15, 16, 29 и 30 октомври от 11 часа. Билетите са между 8 и 10 лв. Могат да бъдат закупени в касите на ул. “Ген. Гурко” 14 и на бул. "Янко Сакъзов” 19 от вторник до неделя от 10 до 18 ч.

Но защо само кукли? С историята на "Карлсон, който живее на покрива" на Астрид Линдгрен, и то с истински актьори, могат да се забавляват и деца, и родители. Тя може да бъде видяна в Младежкия театър "Николай Бинев". Сценичната версия е на режисьора Венцислав Асенов. 

Любимият на всички възрасти Карлсон ще ви пренесе в свят, изпълнен с много щуротии и забавни игри. Със своята бръмчаща перка той пристига и се превръща в единствен и незаменим верен другар. 

"И точно преди да завали най-самотният дъжд и гърлото да ме стегне като при ангина, от покрива връхлита заглушаващият болката звук от бръмчаща перка. А с него в детската стая нахлува единственият и незаменим, и само мой, Карлсон. Той е вяра и мечта, фантазия и ласка, и най-вече любов, много, много любов!", обяснява цветно режисьорът Венцислав Асенов.

Забавлявайте се с Карлсон на 23 октомври от 11 ч на голямата сцена на Младежкия театър "Николай Бинев".

Пак там оживява и любимата на всички деца приказка на Братя Грим "Хензел и Гретел". 

"Когато Хензел и Гретел се озовават в непознатата и тъмна гора, те трябва сами да се справят и да намерят пътя към дома. Там срещат Джинджифиловата вещица, която не им мисли доброто. И въпреки че добрият Елф тайно ги пази, на финала те осъзнават, че това, което им помага, е надеждата и вярата в собствените им сили. Малките герои побеждават своите врагове. Големите герои побеждават себе си!” си казват те и продължават напред", разказват авторите на спектакъла. Освен с драматизацията на Теодора Георгиева и режисьорският усет на Александра Петрова спектакълът е изключително приятен заради музиката на Дони - Добрин Векилов и пластиката на  Антоанета Добрева – Нети

Представлението може да видите на 22 и 30 октомври от 11 ч на голямата сцена на младежки театър "Николай Бинев".

Театър "Възраждане" пък експериментира с друга любима на децата книга "Алиса в Страната на чудесата" на Луис Карол. Режисьорът Христо Ботев Станчев препрочита текста като фантазия, която показва лудостта на хората в истинския свят и e същинско пиршество на въображението и находчивостта, oставяйки в зрителите желанието всеки от тях да запази детското в себе си.

Пиесата е драматизация по двете книги на Луис Карол и следва познатата приказна история, чийто главен персонаж е малкото момиченце на име Алиса. Следвайки говорещ бял заек, попада в непознат и напълно объркан свят, населен със странни човекоподобни същества, причудливи и фантастични персонажи. Водена от любопитството си и след безброй приключения и срещи с невероятните създания, тя най-накрая се събужда у дома.

Постановката може да се види на 16 октомври от 11 и 12,30 часа в зала "Надежда".

ЗАЩО ГО ПРАВИМ ?

Събрани сме от общата цел – развитието и успеха на нашите деца и вярваме, че по този начин спомагаме и за просперитета на обществото и страната ни.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

Телефон
00359 2 8570119
9:00 - 16:30ч, Понеделник-Петък
Политика За Защита На Лични Данни
Лични Данни
Copyright © 2024 - Ч.О.У. Света София - Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram