+ 359 2 857 0119
понеделник-петък 9:00-16:30ч

Онлайн обучение по пиано – Мисията възможна

февруари 16, 2022

Пианото е един от най-универсалните инструменти, който можете да научите, не на последно място защото ви дава силна основа в музикалната теория. Притиснати от онлайн формата на обучение много преподаватели по изкуство също бяха принудени да обучават децата дистанционно. Как се провеждат уроци по пиано онлай? Възможна ли е мисията и пълноценно ли е обучението? Eто и отговорите на нашия педагог г-жа Момирова.

Възможно ли е децата да получат пълноценно обучение по пиано онлайн?

Трябва да направя едно признание.  Аз дълго време категорично отказвах да провеждам онлайн уроци по пиано. Когато на 15 март 2020 година, учебният процес се преструктурира, аз се прибрах вкъщи и си казах : “Не бих могла да преподавам на дете, което физически не седи до мен, не мога му пипна ръката, да му покажа”. Много родители ме търсеха, искаха да работим по този начин, но аз продължавах да отказвам упорито. Но.. една моя тогавашна ученичка ме подведе. Помоли  ме да и покажа нещо, с което тя се мъчи вкъщи сама, но не може да се справи, откликнах, разбира се. Това беше въдицата, на която се закачих и разбрах, че не е невъзможно.

Така на практика цялата следваща година ми се наложи да работя от вкъщи. Оказа се не просто    , че мисията е възможна, но и в някои аспекти даже е по-добре, колкото и абсурдно да звучи това.

Кои са тези аспекти?

Аз вкъщи се погрижих да имам подвижна камера, която много бързо мога да движа. Така, без самата да искам, ги принудих да гледат ръцете ми в едър план. Когато показвам нещо в училище, не мога да съм сигурна накъде гледа детето. Когато камерата в едър план показва само моите ръце и клавишите, и нищо друго, детето неволно не откъсва очи от ръцете ми.

Изключително много се подобри и тяхната способност да се ориентират в нотния текст и да работят сами по него. Всяко дете има нотите си вкъщи, аз имам моите и трябва сами да нанесат бележки по партитурата – нещо, което иначе аз правя. Пишат си пръсти, лигатури, ориентират се в тактове. Така децата правеха сами цялата указателна писмена работа по един нотен текст, която неминуемо се прави в процеса на обучение, разбира се под моите указания. Показват ми на екрана, коригираме, ако има нужда, но стават все по-добри и самостоятелни. И стъпка по стъпка, в условията на онлайн обучение по време на пандемия, ние направихме заключителен годишен концерт, който беше на едно завидно добро ниво.

Това е и причината да не се притеснявам,

ако някое дете или клас отсъства, защото работата ни не се нарушава.

Има и още нещо, което се оказа изключително важно. Заниманията ни онлайн, принудително ме заведоха в домовете на децата. Аз видях  на какъв инструмент свири всяко от тях,  как седи пред пианото. И направихме едни чудесни корекции. В училище те са при мен само веднъж седмично, а през останалото време работят сами вкъщи. Коригирахме височината на столовете, положението на краката -  ако висят, да се сложи нещо отдолу. Избрахме правилно положение на инструментите, които нямат поставка, а се слагат на маса или бюро, за да е правилна стойката.  А някои деца дори получиха нови инструменти. Родителите също реагираха светкавично и подобрихме нещата значително. Това е и причината, поради която тази намеса  беше много полезна и важна за тях. 

Така, принудени от обстоятелства, които ние не можем да контролираме, всъщност намерихме начин да превърнем дефекта в ефект. Мога да обобщя, че онлайн обучението се превърна в една напълно възможна мисия.

ЗАЩО ГО ПРАВИМ ?

Събрани сме от общата цел – развитието и успеха на нашите деца и вярваме, че по този начин спомагаме и за просперитета на обществото и страната ни.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

Телефон
00359 2 8570119
9:00 - 16:30ч, Понеделник-Петък
Политика За Защита На Лични Данни
Лични Данни
Copyright © 2023 - Ч.О.У. Света София - Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram