+ 359 2 857 0119
понеделник-петък 9:00-16:30ч

Онлайн обучение в първи клас

декември 19, 2020

Онлайн обучение в първи клас!

Първи клас е много специален. Свързан е с огромно вълнение, нови приятелства, привикване към самостоятелност … Така поне беше досега. Днешният първи клас е малко по-различен. Освен че децата се сблъскват с всички изброени предизвикателства, те се срещат и с широко обсъжданото онлайн обучение. Да си първокласник през 2020 година, не е проста работа.

Сигурно няма родител, който да не се чуди възможно ли е изобщо качествено онлайн обучение с тези малки деца. Как ще се научат да четат и пишат, без да стои неотлъчно до тях тяхната учителка, за да им помага и да ги напътства? Дистанцията няма ли да разруши крехкото им внимание?

Ние също се тревожехме, признаваме си. Нашето онлайн обучение е насочено и към децата от подготвителен клас, за които важат същите въпроси, дори с още по-голяма сила.

Оказа се обаче, че с правилна подготовка и мотивация децата бързо и умело се адаптират.

Ето един поглед към някои от елементите в онлайн обучението ни.

Преди да започнат онлайн заниманията, всички деца, и най-вече учениците ни  в подготвителен и първи клас, преминаха практическо обучение за работа с инструментите, които ще използват в онлайн програмата си. Още докато бяха в училище, те научиха как изглежда електронната им поща, виртуалната класна стая, откъде се влиза във видео връзка с преподавателя. Това се случи постепенно в продължение на няколко седмици и се повтори много пъти. Сега дори и най-малките  са до голяма степен самостоятелни. Когато ги помолим да си изключат микрофоните например, те любезно ни съдействат.

Още един етап от подготовката ни беше дискусията за това - какво ще бъде, когато имаме онлайн часове. Обсъдихме факта, че няма да е същото, както когато сме заедно, че е различно да се виждаме на екран, и че някои неща вероятно ще са по-трудни, но и по-интересни. Изготвихме също така дневен режим, в който се включват сутрешен тоалет, гимнастика, закуска и оправяне на леглото. След изпълнението на тези важни задачи става време за среща с учителката и пълна концентрация.

Тъй като всички сме наясно, че дългото седене пред електронните устройства не е полезно за никого, децата всъщност през част от времето седят в близост, а не пред тях. Те изпълняват задачите си в учебните тетрадки, букварите и работните листове.

Все пак госпожата показва изписването на буквички на екрана, а за някои упражнения се включват и различни полезни интерактивни приложения. Понякога децата сами пишат на компютъра отговорите на някои задачи. И се справят!

Часовете, в които малките ученици са разделени на групи, са полезни за упражняване и проверка на четивната техника. А когато всички са в  клас,  е по-практично  да се упражнява писането. При добро планиране успяваме да свършим  наистина много работа.

Едно от новите и полезни умения, които децата усвояват, е коригирането на собствен текст. Ако досега използването на червената химикалка беше изключително право на госпожата, сега малките ученици имат шанса да се докоснат до тази вълнуваща привилегия. Пренасянето на думи от екрана върху тетрадката не е лесно, но не е чак толкова различно от пренасянето им от дъската.

В подготвителните класове учителката често чете текстове на децата, след което те ги обсъждат и преразказват. Тези часове са чудесни за задаване на въпроси, обогатяване на общата култура и дискутиране на интересни и често неочаквани теми.

Като цяло виртуалното обучение в подготвителен и първи клас протича по сходен начин с присъственото. Според един от нашите дългогодишни преподаватели, това е и едно от условията за успешно дистанционно обучение - децата максимално да усещат присъствието и подкрепата на учителите си. Разбира се, всички предпочитаме да сме заедно в училище. Затова в междучасията децата понякога остават на линия, играейки заедно морски шах или говорейки за книгите, които четат в момента. Някои от актуалните заглавия сред вече четящите ни ученици са “Феята от захарницата”, “Хари Потър” и “Малкият вълк - книга за лошотията”.

Всички научихме много от дистанционното обучение. И нямаме предвид само четенето и писането. То ни позволи да надникнем в ежедневието на нашите деца по нов начин, както и те в нашето. Научи ни на още повече търпение, на това, че новите неща не са толкова страшни, че можем да се приспособим по-бързо, отколкото самите ние сме очаквали, и най-вече на това, че дори разделени, пак оставаме заедно.

[contentcards url="https://fb.watch/2tBiovCH6s/" target="_blank"]

ЗАЩО ГО ПРАВИМ ?

Събрани сме от общата цел – развитието и успеха на нашите деца и вярваме, че по този начин спомагаме и за просперитета на обществото и страната ни.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

Телефон
00359 2 8570119
9:00 - 16:30ч, Понеделник-Петък
Политика За Защита На Лични Данни
Лични Данни
Copyright © 2022 - Ч.О.У. Света София - Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram