+ 359 2 857 0119
понеделник-петък 9:00-16:30ч

Интервю с Катерина Керкова, директор на ЧОУ "Света София"

октомври 26, 2021

Интервюто е направено за списание Вагабонд.

За поредна година ЧОУ „Света София“ показа отлични резултати на изпитите след 7. клас. Как вие като мениджър и преподавателският екип постигате този успех?

От 2012 година МОН изготвя класация на училищата според резултатите им на Националното външно оценяване   и оттогава  ЧОУ „Света София“ е в челната тройка  в София и сред първите пет в България. Струва ми се обаче, че преди да отговорим на въпроса: На какво се дължи това чудесно представяне, трябва да подчертаем защо тези резултати са важни за нас.

Целта на всички преподаватели в „Света София“ е да направим възможно най-доброто за нашите ученици. Това ни изправя пред проблема: На какво всъщност искаме да научим децата си. С годините ние сме променяли, разширявали и коригирали програмите си в съответствие с нуждите и целите, които сме си поставяли. А сега технологичното бъдеще вече е реалност, пътищата, по които вървим в опитите си да овладеем пандемията, променят целия социум, вече не е трудно да намериш информация, трудно е да прецениш нейната стойност и коректност. Ето защо се налага да намерим решение на тежкия и отговорен казус: Какво можем да дадем на нашите възпитаници днес, което ще им бъде полезно след 20-30-40 години. Смятаме, че в съвременния комплексен свят е безценно децата да повярват, че  могат да постигнат всичко, което си поставят като цел и за което работят усилено. Нашите резултати не са самоцел, те са измерител. Тях показваме на учениците в края на година и им казваме: „Ето, учихте, работихте усърдно и успяхте!“. Не е достатъчно само да искаш. Трябва да си направиш план и  да започнеш да го осъществяваш. Успехите   са следствие на знанията, които  децата ни усвояват, и на уменията, които се стремим да изградим у тях.

А на въпроса как постигаме тези резултати, отговорът е лесен – защото сме екип. Едно от най-трудните неща е между хората  да се установи и поддържа доверие. Мисля, че именно то, както и отговорността и уважението, които всички ние – учители, ученици и родители – изпитваме един към друг, ни помага заедно да покажем най-доброто от себе си. Подкрепата на преподавателите дава смелост на възпитаниците ни  да мечтаят, да се борят и много от тях стигат по-далеч, отколкото са си мислили, че могат – и това им дава крила.   Децата ни са прекрасни – интелигентни, енергични, любознателни. Те зареждат цялата общност с очарование и жизнерадостност. И не на последно място са родителите. Тяхната подкрепа е безценна, а споделените общи цели и ценности са спойката между всички нас.

Важно е да отбележим, че нашето отлично представяне не се ограничава само с НВО след 7. клас. Вече четвърта поредна година ЧОУ „Света София“ печели приза на Кеймбридж за най-добър  център за подготовка по английски език в България. Това дължим на впечатляващите резултати, които учениците  ни постигат на международните изпити за сертифициране на ниво на владеене на езика. Тази година на изпитите Flyers, KET, PET и FCE успешно се явиха 278 деца, от които 210 получиха оценка “А”.

За управленския екип остава отговорността да изгради среда, в която всеки да се чувства спокоен, сигурен и да има възможно най-добри условия за развитие. Голямо предизвикателство в тази връзка беше миналата учебна година. Ковид вълната коренно промени условията за работа и беше нужно огромно усилие отново да намерим баланса. Голяма част от учителите преболедуваха Covid 19. Много от тях продължиха да работят от вкъщи дори в този момент. Изградихме подвижни станции, така че учители и ученици да могат да се включват дистанционно в класните стаи, в които се провеждат присъствени часове. Дадохме възможност на всеки да избере каква форма на обучение  предпочита, и по този начин да е спокоен за здравето си, без да изпуска учебен материал. Беше много трудно, но разбрахме, че заедно можем да преодолеем и този проблем. Видяхме нови възможности и открихме нови нужди – области, в които ще продължим да работим. Именно поради това тазгодишните резултати на нашите деца ни радват толкова много. Те показват, че всички ние сме се справили.

Говорите много за личностно развитие. Върху кои аспекти работите?

Психолозите в ЧОУ „Света София“ разработиха програма за личностно развитие на базата на проект-базирано обучение. Развиваме емоционалната интелигентност, толерантно отношение, самостоятелност и отговорност, умения за сътрудничество, решаване на конфликти, презентационни умения,  комуникация, критично мислене, разпределяне на времето, вземане на решения и още много. Разработваме проекти, чрез които осигуряваме възможност на децата да усвоят компетентностите на ХХI век.  Проектите са разпределени по възраст и са съобразени с възможностите им. Последната идея, с чието осъществяване „големите“ се забавляваха, беше изграждането на ескейп стая, през която след това преминаха по-малките ученици.

Динамиката на времето предполага хората да си служат много повече и по-ефективно с качествата, които притежават като личности – да работят в екип, да взимат решения, да са гъвкави. Това са умения, които, независимо от сферата, в която децата изберат да се развиват, биха били полезни за тях.

„Света София“ е повече от училище – тя е общност . Какъв е животът в нея?

Предлагаме много допълнителни занимания според интересите на децата: занимателна математика, творческо писане, програмиране, театър, танци, шах, пиано, музика, изобразително изкуство, различни видове  спорт. Често организираме тържества и чествания на различни важни за България дати. Всички те са обединени от идеята децата да могат да изразят себе си, да открият и развият силните си страни, да осъществят творческия си потенциал. Организираме и се включваме в различни форми на благотворителност, развиваме екологична култура, изграждаме гражданско самосъзнание.  Училищният ни календар е изпълнен с множество дейности,  които правят ежедневието на децата разнообразно и предизвикателно.

Гордеем се с десетките медали, които наши възпитаници печелят в най-различни олимпиади, състезания и спортни турнири. Убедени сме, че това е най-правилният начин децата да повярват в силите си и да израснат като   талантливи , адаптивни, мотивирани и вдъхновяващи личности. А и какво по-насърчаващо за развитието на едно дете от това – да расте сред победители? Добрата комбинацията от знания, емоционална интелигентност и устойчивост е от решаващо значение за разгръщането на потенциала на нашите деца.

ЗАЩО ГО ПРАВИМ ?

Събрани сме от общата цел – развитието и успеха на нашите деца и вярваме, че по този начин спомагаме и за просперитета на обществото и страната ни.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

Телефон
00359 2 8570119
9:00 - 16:30ч, Понеделник-Петък
Политика За Защита На Лични Данни
Лични Данни