+ 359 2 857 0119

понеделник-петък 9:00-16:30ч

Защо ваксината против грип тази година е по-важна?

Когато не искаме да направим нещо, можем да намери много оправдания, но понякога една причина е достатъчна да променим мнението си.

Какъв е смисълът?

Разликата, поради която се препоръчва всеки да се ваксинира против грип тази година, е глобалната епидемия от коронавирус. Комбинацията от двете заболявания със сигурност ще увеличи риска за болните. Дори и човек да не е заразен едновременно с двата вируса, организмът отслабва от грипа и става по-уязвим за COVID-19 и обратното.

Какво мислят специалистите?

Според д-р Уилям Шафнер, професор по превантивна медицина и инфекциозни болести в университета Вандербилт, „Значението на ваксината не е само в това, да предпазим себе си, а и да се намали натоварването на здравната система, която ще е под натиска на грип и COVID-19“.

Значително увеличение в броя на заболелите може да доведе до запълване капацитета на болнични заведения. Дори сега някои райони в България изпитват затруднения заради болните от коронавирус. При възникване на грипна епидемия здравната ни система може да не се справи – да не може да лекува всички хора, които се нуждаят от медицинска помощ. Противогрипната ваксина би намалила тежестта върху болниците и буквално би спасила човешки животи.

Освен, че двете заболявания се развиват едновременно, те са и със сходни симптоми. Това ги прави по-трудни за различаване.

„Ако имате затруднено дишане, като асоциираното с грип и други вируси, как ще знаем дали имате COVID-19? Единственото, което ще знаем, е че трябва да ви тестваме.“ – отбелязва д-р Рик Мали, старши лекар по педиатрия в Бостънската детска болница и професор по педиатрия в Харвардското медицинско училище. „Предотвратяването на симптоми, които могат да бъдат объркани за COVID-19, е много важно. Един от начините да направите това е да си направите противогрипна ваксина“, добавя той.

Какво препоръчват?

Специалистите съветват ваксината да бъде направена преди настъпване на грипна епидемия, както и да се съобразява времето на посещение при лекар. Изберете по-малко натоварени часове, за да избегнете струпване на хора.

Бъдете здрави и спазвайте социална дистанция без да се изолирате от света. Следвайте ни във Facebook!

Сподели:

Защо го правим ?

Събрани сме от общата цел – развитието и успеха на нашите деца и вярваме, че по този начин спомагаме и за просперитета на обществото и страната ни.


Свържете се с нас