+ 359 2 857 0119

понеделник-петък 9:00-16:30ч

Заедно за Възстановяване на нашата Земя

На 22 април отбелязваме Международния ден на Земята. Идеята за конкретна дата, на която всички да се обединим и да си припомним, че наша мисия е да опазваме и да се грижим за околната среда, възниква в САЩ през 1970 година. През 1990 г. празникът е обявен за международен, а България е една от първите страни, присъединили се към тази инициатива.

Всяка година Денят на Земята се отбелязва под различно мото. За 22.04.2021 година то е „Възстановяване на нашата Земя“. И както всяка година, около този ден възникват много въпроси около климатичните промени, унищожаването на екосистемите, изчерпването на невъзобновяемите ресурси, замърсяването на водата и почвата, застрашените животински и растителни видове.

Ние от ЧОУ “Света София“ от години се гордеем, че в нашето ежедневие полагаме грижи за възстановяването на околната среда, като прилагаме редица еко практики. Нашето разбиране за съвременно училище включва то да предлага не само знания, но и възможности, които да развиват и изграждат учениците ни като личности, да утвърждават у тях качества за гражданско поведение, социална ангажираност и отговорност.

В специално обособена част от училищния двор сме разположили пет компостера, с чиято помощ залесяваме и озеленяваме местата, които обитаваме. В тях поставяме листа и органични отпадъци, които по естествен път, с помощта на бактерии се разграждат и се превръщат в естествена тор, с която обогатяваме почвата. Това е и един добър начин за намаляване на отпадъците в училище. Целта ни е да дадем пример на децата и те да свикнат с идеята, че всичко в природата, което е произлязло от нея, може да се върне обратно. Виждайки на практика как това се случва, вярваме, че у учениците ни се формира съзнание относно това как самите те се отнасят с отпадъците в ежедневието си.

Освен разделното събиране на боклука, рециклираме и използваните кашони и хартия, пълним повторно батерии и събираме капачки за различни инициативи. Осветлението по коридорите ни е с датчици, за да пестим енергия.

През по-топлите месеци на разположение на преподавателите и учениците ни е Откритата класна стая, където могат да проведат часовете си на свеж въздух. И тъй като се намираме в един от най-зелените, красиви и чисти райони на София, разходките и походите до Витоша са част от спортната ни програма.

Стараем се да предадем знанията и стремежа си към опазване на околната среда на децата. Силно вярваме, че добрият пример, различните практики и еко образование могат да насърчат у тях стремеж да бъдат по-добри и да пазят природните богатства на планетата ни. Надяваме се, чрез усилията, които полагаме да спомогнем за създаване на здравословни навици у дома.

Нека се грижим за Земята не само за един ден, а всеки ден!

Сподели:

Защо го правим ?

Събрани сме от общата цел – развитието и успеха на нашите деца и вярваме, че по този начин спомагаме и за просперитета на обществото и страната ни.


Свържете се с нас